Niet Gevonden Wat U Zocht?
Bel 1838 (90cpm) en Onze Helpdeskmedewerkers Helpen U het Telefoonnummer Vinden!
Niet Gevonden Wat U Zocht? Bel 1838 (90cpm) en Onze Helpdeskmedewerkers Helpen Verder Zoeken!
Omgekeerd zoeken
Soms heb je een naam en wil je daarbij een telefoonnummer zoeken. En soms heb je een telefoonnummer en wil je daarbij opzoeken van wie dat nummer is. Die tweede manier van nummers opsporen noemen we omgekeerd zoeken. Op basis van een telefoonnummer kun je uitzoeken wie dit nummer gebruikt. Vaak is dit gewoon een eenvoudige manier om informatie op te zoeken, soms is het een manier om frauduleuze praktijken op te sporen. Wat omgekeerd zoeken is, en wat je ermee kunt bereiken lees je op deze pagina.
Wat is omgekeerd zoeken?
Bij omgekeerd zoeken weet je al het telefoonnummer, maar je weet niet wie dat nummer gebruikt. Met een telefoongids kun je op basis van naam een telefoonnummer zoeken, met omgekeerd zoeken begin je dus bij het nummer en probeert deze te koppelen aan een persoon of organisatie. Via internet is het vrij eenvoudig om zo de herkomst van telefoonnummers te achterhalen. Overigens kun je op deze wijze niet alle nummers zoeken, er zijn ook nummers die niet geregistreerd staan in de verschillende databanken online.
- Vaste nummers: Bij vaste nummers is vaak relatief eenvoudig via omgekeerd zoeken de herkomst te bepalen. Dit kan bijvoorbeeld een winkel zijn, een kantoor of een ander soort dienstverlener. Naast regionale nummers zoals 010 en 020 zijn er ook 085 nummers voor Voice over IP of servicenummers zoals 0900 nummers.
- Mobiele nummers: Je kunt ook mobiele nummers omgekeerd zoeken, maar omdat deze nummers niet regiogebonden zijn kan het lastiger zijn de herkomst te achterhalen. Steeds meer particulieren kiezen ervoor niet langer een vaste lijn in huis aan te houden en maken exclusief gebruik van mobiele nummers. Bedrijven kiezen nog wel steeds vaak voor vaste regiogebonden nummers, hoewel je ook steeds vaker VoIP nummers tegenkomt waarvan je de locatie niet direct kunt bepalen.
- 085 nummers: Dit zijn vaak Voice over IP nummers, ofwel bellen via internet. Dat betekent niet dat de beller over een internet toestel moet beschikken, je kunt met vrijwel elk toestel naar deze nummers bellen, maar het signaal wordt omgezet naar een digitaal signaal. Dit bespaart doorgaans kosten voor de aanbieder.
- Internationale nummers: Bij Nederlandse telefoonnummers wordt er altijd een voorvoegsel van +31 gebruikt, al hoef je deze binnen Nederland niet te gebruiken. Wanneer je ervoor kiest om het volledige nummer te gebruiken kun je de eerste “0” van het telefoonnummer laten vervallen. Dus bij “010” voor Rotterdam zou je “+3110” gebruiken. Bij omgekeerd zoeken kun je ook internationale nummers tegenkomen. Let hierbij op; bellen naar het buitenland kan erg duur zijn!
Waarom omgekeerd zoeken?
Waarom zoeken naar een nummer dat je al hebt? Waarom niet direct terugbellen? Goede vragen, hier zijn enkele redenen voor omgekeerd zoeken van telefoonnummers.
- Opzoeken wie je gebeld heeft: Er is een inkomend gesprek maar je was net even bezig met iets anders. Er is geen voicemail ingesproken en je hebt geen idee van wie dit nummer afkomstig is. Voordat je terugbelt wil je misschien eerst opzoeken wie je aan de lijn zal krijgen. Voorkom verrassingen met omgekeerd zoeken.
- Controleren of een nummer betrouwbaar is: Je neemt het gesprek wel op maar je krijgt een vreemd verhaal te horen. Dit kan een verkooppraatje zijn, het is ook mogelijk dat er allerlei privé gegevens gevraagd worden. Let altijd op de informatie die je geeft, ook al lijkt de persoon aan de andere kant van de lijn al veel informatie van je te bezitten. Je kunt vragen om terug te bellen, en dan vervolgens zelfs eerst met omgekeerd zoeken de herkomst te verifiëren.
- Bij diefstal van gegevens nummer controleren: Het is mogelijk dat (een deel van) jouw persoonlijke gegevens gestolen zijn, en dat iemand jouw identiteit gebruikt voor malafide zaken. Ze gebruiken wel hun eigen telefoonnummer. Met omgekeerd zoeken kun je achterhalen wie de eigenaar van het nummer is, en of andere mensen hetzelfde probleem hebben met dit telefoonnummer.
Geheim nummer
De regels voor een geheim nummer zijn niet officieel vastgelegd, elke telefoonprovider kan hier zijn eigen interpretatie aan geven. Het is mogelijk dat je denkt over een geheim nummer te beschikken, maar bij omgekeerd zoeken blijkt dat jouw geheime nummer toch online te vinden is. Dit zijn de basis opties bij een geheim nummer:
- Je vraagt aan de aanbieder om jouw nummer niet door te geven aan de telefoongids. Dan is jouw nummer niet meer opvraagbaar via (de meeste) telefoon informatie diensten. Wanneer dit gebeurt tijdens de uitgifte van een nieuw nummer zal dat vaak goed werken, wanneer je een bestaand nummer laat blokkeren voor vermelding zal dit minder effect hebben. Veel online databanken zullen deze informatie niet automatisch wissen.
- Wanneer je naar iemand belt met een geheim nummer zal jouw telefoonnummer niet op het scherm van de ontvanger worden weergegeven. Zo kun jij dus ook inkomende gesprekken ontvangen zonder nummerweergave. Dit kunnen bekenden van je zijn, vreemden en organisaties. Sommige call centers maken gebruik van een systeem dat ook het nummer blokkeert. Niet iedereen neemt gesprekken vanuit geheime nummers op, houd daar rekening mee wanneer je zelf het nummer onderdrukt.
- Wanneer je niet wilt dat een nummer op de nummer specificatie genoemd wordt kun je vragen om een geheim nummer bij de aanbieder. Dan worden alleen de eerste zes nummers op de specificatie van de beller vermeld maar niet alle tien cijfers.
Deze drie manieren van geheim nummer gebruik kunnen voorkomen dat omgekeerd zoeken voor je eigen nummer niet meer mogelijk is. Deze drie methoden werken onafhankelijk van elkaar, je zult ze dus los van elkaar moeten aanvragen bij jouw aanbieder.
Bel-Me-Niet register
Niet iedereen wil voortdurend door bedrijven gebeld worden met bijvoorbeeld promoties van diensten en producten. Wanneer je dit wilt blokkeren kun je gebruik maken van het Bel-Me-Niet register, organisaties die zonder toestemming naar consumenten willen bellen die geen klant zijn moeten eerst controleren of het nummer in deze databank geregistreerd staat. Je kunt dit zelf aanvragen, na het einde van een colportage gesprek zul je automatisch worden doorverwezen naar de optie om je nummer hiervoor aan te melden. Het Bel-Me-Niet register staat in feite los van omgekeerd zoeken, maar het kan ongewenste inkomende gesprekken wel drastisch verminderen. Deze dienst is gratis en beschikbaar voor natuurlijke personen zoals eindconsumenten en ZZP’ers. BV’s, NV’s en andere rechtspersonen kunnen hier geen gebruik van maken.
Internationale nummers
Bij omgekeerd zoeken kun je soms nummers tegenkomen die je niet bekend voorkomen. Vroeger waren telefoonnummers gekoppeld aan regio’s, met de opkomst van mobiele nummers, VoIP nummers en servicenummers is het niet altijd duidelijk waar een nummer vandaan komt, en wat de kosten zijn. Wanneer er een + voor het nummer staat betreft het een internationale landcode, waarvan +31 voor Nederland staat en +32 voor België. Een nummer dat begint met +3120 komt uit Amsterdam, een nummer dat begint met +316 is een mobiel nummer. De eerste nul komt namelijk te vervallen wanneer je de internationale landcode gebruikt.
Internationale nummers opslaan
Het is verstandig om jouw contacten altijd met de +31 code in je telefoon te zetten, mocht je over de grens gaan kun je toch deze nummers eenvoudig blijven bellen. Een 020 nummer kun je bijvoorbeeld niet direct bellen vanuit België, waar je door roaming gebruik zal maken van een andere telefoonprovider. Door jouw nationale nummers toch alvast met internationale notatie in jouw contactenlijst te plaatsen, kun je overal deze nummers bellen, ook direct vanuit Nederland.
Internationale nummers kunnen duur zijn
Houd er bij omgekeerd zoeken rekening mee dat nummers die beginnen met + maar niet gevolgd worden door 31 buitenlandse nummers zijn. Door deze nummers te bellen kun je voor hoge kosten komen te staan. Er zijn malafide organisaties die je zo op hoge kosten proberen te jagen, daarnaast zijn er ook normale bedrijven die gebruik maken van internationale servicenummers wegens een callcenter in een ander land.
Dure nummers omgekeerd zoeken
Het is mogelijk dat je gebeld wordt door een nummer, en je wilt deze persoon of organisatie terugbellen. Met omgekeerd zoeken kun je eerst even controleren of je niet naar een heel duur speciaal nummer moet bellen. Er zijn organisaties die je proberen te verlokken om dure nummers te bellen, je aan het lijntje houden en achteraf zul je een flinke rekening ontvangen. Om dit soort zaken te voorkomen is omgekeerd zoeken een vaak toegepast middel. Je komt er dan ook snel achter of een nummer vaak voor dit soort doeleinden gebruikt wordt, omdat je zelden het eerste of het laatste slachtoffer bent van dit soort praktijken.
Kunnen mensen jou ook omgekeerd zoeken?
Wanneer jouw nummer te vinden is via de standaard online telefoongidsen kan iedereen jouw nummer omgekeerd zoeken. Met een geheim nummer dat je vanaf het begin al geheim hebt laten maken volgens de bovenstaande opties, zal de kans een stuk kleiner zijn dat omgekeerd zoeken werkt bij jouw nummer. Wanneer je zelf jouw nummer online publiceert, bijvoorbeeld op sites als Marktplaats, in fora of op social media wordt de kans dat jouw nummer via omgekeerd zoeken gevonden kan worden een stuk groter. Let daarom op aan wie en waar je persoonlijke gegevens achterlaat, op basis van je telefoonnummer, naam en adresgegevens of postcode kunnen personen en organisaties veel informatie koppelen.