Wat is VoIP (Voice over Internet Protocol)?

Internetbellen

In de media wordt veel geschreven en gesproken over VoIP of Voice over Internet Protocol. Het is een hot-issue. VoIP (Voice over IP) is een term die in de telefonie staat voor een faciliteiten om spraakinformatie in digitale vorm in discrete datapakketjes wordt verstuurd, anders dan de traditionele vorm van telefonie via het zogeheten ‘Public Switched Telephone Network’ (PSTN). Er worden veel verschillende termen voor VoIP gebruikt zoals: Voice over het Internet, Internet telefonie, voip telefonie, en IP telefonie. Allemaal komen ze op hetzelfde neer, goedkoop bellen of gratis bellen waarbij gebruik wordt gemaakt van een breedband internet verbinding. Iedereen met een breedband internetaansluiting kan dus gebruik maken van VoIP en heel goedkoop bellen.

Bij Voice over IP of VoIP wordt het internet of een ander IP-netwerk gebruikt om spraak te transporteren. Het gesprek wordt dan omgezet in datapakketjes die verstuurd worden over internet. Die omzetting kan worden gedaan door de computer waarop dan een softphone is geïnstalleerd, of door een ip-telefoon of ip-adapter. Hierdoor wordt telefonie mogelijk op datanetwerken en ontstaat de mogelijkheid om de traditioneel gescheiden werelden van spraak en data samen te voegen.

Gesprekken tussen u en andere internetbellers zijn dan ook gratis.

In de afgelopen jaren is de Voice over IP volwassen geworden. Dat wil zeggen dat het protocol sterk verbeterd is. Op het gebied van betrouwbaarheid, efficiency en kwaliteit hebben sterke verbeteringen plaatsgevonden. Ook op het gebied van compressie hebben zich positieve ontwikkelingen voorgedaan. Voor een kwalitatief goed gesprek is steeds minder bandbreedte noodzakelijk.

Digitale telefonie

Digitale telefonie is een term die over het algemeen gebruikt wordt wanneer men spreekt over VoIP via de eigen internetprovider. Anno 2006 breiden de bestaande internetproviders hun productenaanbod uit met digitale telefonie abonnementen. Het bestaande ADSL- of kabelmodem wordt hierbij vervangen door een exemplaar met een voip-aansluiting. Op het modem kan dan een normale telefoon aangesloten worden. Het spraakverkeer naar de telefooncentrale blijft hierbij binnen het (gecontroleerde) netwerk van de eigen internetprovider, zodat het hier voorrang gegeven kan worden op ander dataverkeer. De gesprekskwaliteit kan hierdoor beter worden gecontroleerd. Op deze site lees je wat VoIP is, wat de voordelen van VoIP zijn en waar je op moet letten als je een VoIP telefoon wilt aanschaffen. VoIP is een makkelijke en goedkope manier van internet bellen die steeds populairder wordt. Het installeren van de VoIP software of aansluiten van een VoIP telefoon is een fluitje van een cent en voor je het weet bel je naar het andere eind van de wereld zonder extra kosten.

De voordelen van Voice over IP

Een voordeel is dat een intern telefoonnummer gekoppeld kan worden aan een IP-adres, waardoor een telenetwerker ook thuis via zijn interne telefoonnummer bereikt kan worden.

Ook de kwaliteit van het signaal is beter. Te goed zelfs, volgens gebruikers van het eerste uur, omdat de lijn door het gebrek aan ruis ‘dood’ leek. Bij VoIP-telefoonsystemen, wordt ‘Comfort Noise’ toegevoegd, een systeem dat niets meer doet dan het toevoegen van een lichte ruis aan het signaal.

Kantoor omgevingen kunnen volstaan met minder bekabeling omdat de PC en de telefoon op een poort aangesloten kunnen worden.

Integratie van verschillende diensten kan met Voice over IP makkelijker worden (denk hierbij aan gezamenlijk aan een document werken tijdens een gesprek of videoconferencing) of een telefoonnummer zoeken in de digitale telefooncentrale (online telefoongids).

Bedrijven met meerdere vestigingen kunnen met Voice over IP optimaal gebruikmaken van vaste verbindingen tussen locaties door dezelfde bandbreedte voor voice verkeer en dataverkeer te gebruiken.

Omdat bestaande dataverbindingen gebruikt kunnen worden, is de prijs meestal lager dan via een klassieke telefoonverbinding. Dit is zeer interessant voor internationale gesprekken, of voor gesprekken tussen verschillende vestigingen van een bedrijf.

De nadelen van Voice over IP

Datanetwerken zijn van oudsher niet ontworpen met spraaktransport als doel. Het transport van spraak stelt stringente eisen aan het netwerk ten aanzien van onder meer de vertraging die pakketjes ondervinden en de betrouwbaarheid ervan (de hoeveelheid pakketjes die in het netwerk verloren gaan). Ook de drukte op het netwerk kan een negatieve invloed hebben. De gebruiker kan dit merken in de gesprekskwaliteit. Om hieraan tegemoet te komen, worden mechanismen aan datanetwerken toegevoegd die Quality of Service (QoS) mogelijk maken. Hierdoor wordt voorrang gegeven aan spraakverkeer ten opzichte van dataverkeer.

Telefoontoestellen die Voice over IP gebruiken hebben een eigen stroomvoorziening nodig (stekker). Traditionele toestellen hadden deze niet nodig. Dit maakt Voice over IP toestellen minder geschikt voor alarmlijnen.

Wat heb je nodig om met VoIP te kunnen bellen?

Voor internet telefonie dient u allereerst te beschikken over over een breedband internetverbinding via ADSL of kabel. Bellen via internet kan op twee manieren. De eerste manier is door middel van een microfoon en koptelefoon aangesloten op de computer. Een tweede manier is via voip telefoon, aangesloten op internet via een voip router of ATA adapter.

De eerste manier is het goedkoopst. Een goede headset, welke bestaat uit een hoofdtelefoon en microfoon is al voor enkele euro’s te koop bij de computerwinkel. Daarnaast is gratis te downloaden software vereist zoals Skype of Voipbuster om bellen via internet in werking te stellen. Bellen naar een andere PC voorzien van skype of andere voip software is gratis. Via het onderdeel SkypeOut is het mogelijk te bellen naar gewone telefoons, zowel vast als mobiel.

IP telefonie

De tweede mogelijkheid is aanzienlijk duurder, maar heeft wel als voordeel dat uw computer niet hoeft aan te staan wanneer u wilt bellen. Hierbij maakt u gebruik van een standaard telefoon die via een ATA ( Analog Telephone Adapter) aangesloten zit op een internet modem of via een internet modem die tevens geschikt is voor voip.ikt voor alarmlijnen.

Welke apparatuur heb ik nodig om via internet te bellen?

Hier heeft u een breedband internet verbinding voor nodig en kan al vrij eenvoudig d.m.v de softphone te installeren op je PC.
U kunt ook zonder dat de PC aanstaat via internet bellen en dan wel via een adapter of een IP-telefoon. Welke apparatuur u nodig heeft is afhankelijk van het netwerk welke u thuis heeft.

Heeft u ADSL of Kabelmodem en deze direct aangesloten op de PC dan heeft u een adapter of IP-telefoon met router functie nodig deze plaatst u dan tussen u ADSL/Kabelmodem en de PC. Hier moet u nog wel zelf de internet toegang instellen, dit is uw computernaam of gebruikersnaam en paswoord.

Heeft u thuis een router met daarop een poort vrij dan kunt u af met een meer eenvoudig adapter of IP-telefoon. Deze plaatst u dan achter de router op de vrije poort, de internet connectie wordt verzorgd door de router.

Wat voor VoIP telefoons kan ik gebruiken?

In principe zijn er twee soorten VoIP toestellen die je kunt gebruiken: hardphones (fysieke toestellen) en softphones, een programma wat op je computer moet draaien.

Hardphones

Er zijn twee verschillende soorten hardphones. De eerste soort wordt via USB gekoppeld aan een computer. De telefoon maakt gebruik van de internetverbinding van de computer. Dit type wordt vaak gebruikt in combinatie met Skype.
Stand alone Voice over IP toestellen hebben een ethernetaansluiting en worden aangesloten (via een hub of switch) op het computernetwerk. Ieder toestel heeft een eigen IP-adres waarmee het toestel zichzelf identificeert bij een telefooncentrale. Veel toestellen zijn uitgerust met een extra ethernet poort, zodat u hieraan uw computer kunt aansluiten.

DECT & WiFi

Om vrij te kunnen bewegen kan gebruik gemaakt worden van een basisstation en een DECT-toestel. Het toestel maakt dan verbinding met een basisstation, welke op zijn beurt met het netwerk is verbonden. Helaas zijn er nog maar weinig DECT-basisstations met een netwerk-aansluiting, waardoor gebruik gemaakt moet worden van een ATA converter. Het nadeel is dat iedere handset een basisstation / lader nodig heeft met kabels en een adapter. Indien dit bezwaarlijk is kan het netwerk voorzien worden van een of meerdere WiFi access points. Op een access point kunnen diverse draadloze WiFi toestellen worden aangesloten.

Softphones

Naast hardwarematige telefoons zijn er ook softwarematige telefoons verkrijgbaar, zogenaamde softphones. Een dergelijk softwarepakket wordt geïnstalleerd op een computer en communiceert via het computernetwerk met een telefooncentrale (waar je ook op nummer kunt zoeken of omgekeerd zoeken). Om te kunnen bellen moet de computer alleen nog worden voorzien van een (USB) headset en natuurlijk een netwerkaansluiting.

 

 

Bel Nu